Een zwemvijver of zwembad laten aanleggen is dan geen overbodige luxe en kan zelfs heel aangenaam zijn. Zwemvijvers aanleggen is een specifieke klus dat veel precisie en vakkennis vereist. Of u nu kiest voor een zwembad, een zwemvijver of een hybride bad, bij Tuinwerken Wim Beliën helpen we u graag verder.

Een zwemvijver heeft een natuurlijke uitstraling en past perfect bij uw tuin. Dankzij een natuurlijke zuivering blijft het water van deze zwemvijvers heel het jaar helder. Daarnaast bestaan er ook hybride zwemvijvers. Deze zwemvijvers zien eruit als een algemene zwemvijver, maar hebben een ander filtersysteem en combineren de eigenschappen van een zwembad en een zwemvijver.

zwemvijvers aanleggen

Wat is een zwemvijver en een hybride zwemvijver?

Een zwemvijver is een natuurlijk ogend waterlichaam dat speciaal is ontworpen om in te zwemmen. Het maakt gebruik van een natuurlijke zuivering om het water het hele jaar door helder en schoon te houden. Een hybride zwemvijver combineert de esthetiek en ecologische voordelen van een zwemvijver met de functionaliteit en het onderhoudsgemak van een traditioneel zwembad. Als wij zwemvijvers aanleggen zien die eruit als een gewone zwemvijver, maar maken dus gebruik van een ander filtersysteem en combineren de eigenschappen van zowel een zwembad als een zwemvijver.

De voordelen van een (hybride) zwemvijver

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het kiezen voor een (hybride) zwemvijver:

 • Onderhoudsvriendelijk: De constante watercirculatie in een hybride zwemvijver zorgt ervoor dat het water schoon en helder blijft, waardoor het onderhoud eenvoudiger wordt.
 • Ecologisch en natuurlijk: Een (hybride) zwemvijver maakt geen gebruik van chloor of andere chemische reinigingsmiddelen, waardoor het een milieuvriendelijke en natuurlijke optie is.
 • Gezond voor mens en natuur: Zwemmen in een hybride zwemvijver veroorzaakt geen irritatie aan de ogen en is beter voor de fauna en flora in en rond de vijver.
 • Ruime keuze aan afwerkingsmogelijkheden: U kunt uw (hybride) zwemvijver aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren en de stijl van uw tuin.
 • Flexibel inzetbaar: U hoeft geen grote tuin te hebben om een zwemvijver te laten plaatsen, aangezien er verschillende ontwerpen en maten beschikbaar zijn. Wij kunnen zwemvijvers aanleggen in alle soorten en maten.
 • Mogelijkheid tot verwarming: Indien gewenst, kunt u uw zwemvijver laten verwarmen op een ecologische manier, bijvoorbeeld met een zonneboiler of een warmtepomp.

De nadelen van een (hybride) zwemvijver

 • Hogere kosten: De aanleg en het onderhoud van een (hybride) zwemvijver kunnen duurder zijn dan die van een traditioneel zwembad, vooral vanwege de complexiteit van het ontwerp en de natuurlijke filtratiesystemen.
 • Langere bouwtijd: Zwemvijvers aanleggen kan langer duren dan het bouwen van een traditioneel zwembad, omdat er rekening moet worden gehouden met de integratie van natuurlijke elementen en ecologische aspecten.
 • Minder zwemruimte: Door het gebruik van natuurlijke filtratie en beplanting kan de daadwerkelijke zwemruimte in een (hybride) zwemvijver kleiner zijn dan in een traditioneel zwembad met dezelfde afmetingen.
 • Seizoensgebonden gebruik: Afhankelijk van het klimaat en de locatie kan een (hybride) zwemvijver minder geschikt zijn voor gebruik tijdens koudere maanden, tenzij er een verwarmingssysteem wordt geïnstalleerd.
 • Potentiële algen- en ongedierteproblemen: Hoewel natuurlijke filtratie en onderhoud de waterkwaliteit in een (hybride) zwemvijver over het algemeen goed houden, kunnen er algen- of ongedierteproblemen ontstaan als het evenwicht in het ecosysteem wordt verstoord.
 • Complex onderhoud: Het onderhouden van een (hybride) zwemvijver kan ingewikkelder zijn dan het onderhouden van een traditioneel zwembad, omdat er rekening moet worden gehouden met de planten, dieren en het natuurlijke filtratiesysteem. Dit kan het noodzakelijk maken om gespecialiseerde kennis en vaardigheden te verwerven of een professional in te schakelen voor het onderhoud.

Veel voorkomende problemen van een zwemvijver

Als u problemen ondervindt met uw zwemvijver, zoals troebel water, algenbloei, ongedierte of problemen met de filtratie, zijn hier enkele stappen die u kunt nemen:

 • Inspecteer uw zwemvijver: Controleer op zichtbare tekenen van problemen, zoals algen, dode planten, vissen of andere dieren in nood, en eventuele schade aan de vijverconstructie of het filtersysteem.
 • Controleer het filtersysteem: Zorg ervoor dat uw filtersysteem goed werkt en schoon is. Reinig of vervang indien nodig de filtermaterialen.
 • Test de waterkwaliteit: Gebruik een waterkwaliteitstestkit om de pH-waarde, nitraat- en fosfaatgehaltes en andere belangrijke parameters te controleren. Corrigeer eventuele onevenwichtigheden met behulp van geschikte waterbehandelingsproducten.
 • Verwijder overtollig organisch materiaal: Verwijder dode planten, bladeren en ander organisch materiaal dat zich in de vijver heeft opgehoopt. Dit helpt algenbloei en andere problemen te voorkomen.
 • Onderhoud de vijverplanten: Snoei overwoekerde planten en verwijder zieke of dode planten om een gezond ecosysteem te behouden.
 • Voeg nuttige bacteriën toe: Overweeg het gebruik van nuttige bacteriën om het biologisch evenwicht in uw zwemvijver te herstellen en de waterkwaliteit te verbeteren.
 • Raadpleeg een professional: Als u er niet in slaagt om het probleem zelf op te lossen of als u zich niet op uw gemak voelt bij het aanpakken van bepaalde aspecten van het onderhoud, neem dan contact op met een gespecialiseerd bedrijf zoals Tuinwerken Wim Beliën. Wij kunnen u adviseren over de beste manier om het probleem aan te pakken en indien nodig professionele diensten verlenen om uw zwemvijver weer in optimale conditie te brengen.

Door regelmatig onderhoud en een goede observatie kunt u problemen met uw zwemvijver snel identificeren en aanpakken, zodat u kunt blijven genieten van uw prachtige en natuurlijke zwemparadijs.

Ontwerpen en aanleggen van zwemvijvers met Tuinwerken Wim Beliën

Bij Tuinwerken Wim Beliën helpen we u niet alleen bij het ontwerpen van uw droomtuin, maar ook bij het aanleggen en onderhouden van de perfecte zwemvijver. Onze ervaren vakmensen kunnen zwemvijvers aanleggen en verzorgen volgens uw wensen en budget. De kosten van het ontwerp en de aanleg zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de vijver, de keuze voor een verwarmingssysteem en de verdere afwerking. Het is belangrijk om te kiezen voor een ervaren vakman bij de uitwerking van deze investering.

Volledige uitwerking van uw zwemvijver door Tuinwerken Wim Beliën

Naast het ontwerp en de aanleg zorgt ons team bij Tuinwerken Wim Beliën ook voor de afwerking van uw zwemvijver. Wilt u uw zwemvijveroverdekken of voorzien van een extra trapje? Wilt u speciale planten plaatsen of uw zwemvijver duidelijk afbakenen van het moerasgedeelte? Tijdens het opstellen van uw ontwerp luisteren we aandachtig naar uw wensen en zorgen we ervoor dat uw zwemvijver aan al uw verwachtingen voldoet.

zwemvijvers laten aanleggen

Ook een zwemvijver in uw tuin laten aanleggen?

In een wereld waarin we steeds meer op zoek zijn naar duurzaamheid en harmonie met de natuur, bieden (hybride) zwemvijvers een unieke en milieuvriendelijke oplossing voor uw tuin. Laat u inspireren door de vele voordelen en mogelijkheden die een (hybride) zwemvijver te bieden heeft en verander uw tuin in een oase van rust en ontspanning.

Bent u geïnteresseerd in het laten aanleggen van een zwemvijver of hybride zwemvijver in uw tuin? Vraag dan een offerte aan via ons online offerteformulier of neem contact op met ons voor meer informatie over de verschillende typen zwemvijvers.

Bij Tuinwerken Wim Beliën staan we klaar om u te begeleiden bij elke stap van het proces, van ontwerp tot aanleg en onderhoud. Onze jarenlange ervaring en toewijding aan kwaliteit en vakmanschap zorgen ervoor dat uw droomtuin met een prachtige (hybride) zwemvijver werkelijkheid wordt.