Wat is een goede rede om een een (hybride) vijver te laten aanleggen? Stel u voor, u houdt van zwemmen, maar hebt niet altijd zin om naar het plaatselijk zwembad te gaan. Dat zwembad is trouwens ook niet altijd open, dus wordt het zwemmen eerder een planningsgebeuren dan iets dat u lichaam en geest gelukkig maakt. Herkent u dat gevoel? Dan is een (hybride) vijver laten aanleggen misschien wel de oplossing.

Lees gerust verder en ontdek de voor- en nadelen van een hybride vijver. Maar eerst iets over het waterkunstwerk zelf…

hybride vijver laten aanleggen

Hoe werkt een hybride vijver?

Wel, we kunnen de werking ervan vergelijken met een hybride-auto, die gemakkelijk tussen brandstof (diesel of benzine) en elektriciteit kan schakelen. Bij uw hybride vijver is dat net hetzelfde.

Dit vijvertype dankt zijn naam trouwens aan het 2-voudig filtersysteem: eentje voor de zomer, een andere voor de winter.

Zomer

Als u uw hybride zwemvijver bijvoorbeeld in een volwaardig zwembad omzet via de knop op het bedieningspaneel, dan zorgt een automatische afsluiter ervoor dat het water niet meer over de plantenzone stroomt, maar netjes afgesloten blijft. Dat heeft als voordeel dat u het water van uw zwemgedeelte apart kan verwarmen (met een warmterpomp of zonne-energie), zonder dat u geen schade aanbrengt aan de fauna en flora uit uw natuurlijk filtersysteem. En dankzij een trage, maar constante watercirculatie krijgen algen en biofilm ook geen kans op ontwikkeling. Het resultaat: mooi water.

Winter

Tijdens de koudere wintermaanden leidt het plantenfiltersysteem het water om, zodat de circulatie minimaal is, het water door de moerasfilter gaat en op die manier kraakhelder blijft. TIP: Tover uw hybride vijver om in een feëriek plaatsje deze winter met onderwaterverlichting.

Een hybride vijver laten aanleggen: de voor- en nadelen

Voordelen

  • Onderhoudsvriendelijk – constante watercirculatie houdt het water puur en helder;
  • Gezond voor mens en natuur – geen chemische onderhoudsproducten nodig;
  • Verwarmbaar – mogelijk door de scheiding van het zwem- en het moerasgedeelte.

Nadelen

  • Duurder dan een biologische zwemvijver – omwille van het mechanische deel;
  • Minder ecologisch dan een natuurlijke zwemvijver – omwille van het filtersysteem tijdens de zomers.

Uw nieuwe hybride vijver laten aanleggen door Tuinwerken Wim Beliën.

Tuinwerken Wim Beliën is het creatieve project van eigenaar Wim, die zijn tuinverhaal startte in het Limburgse Ham in 2006. Zijn passie voor natuur en bos toveren zijn piepkleine eenmanszaak om tot een grote speler op de Belgische markt. En de klanten, die blijven terugkomen dankzij de uitstekende service, de aangename vriendelijkheid en de pure kennis van het mooie vak.

Mag Wim ook úw hybride vijver komen aanleggen? Vertel hem je droomproject en misschien zwem jij binnenkort in een vijver van geluk. Ja, die bestaan.