Er zijn twee belangrijke aspecten die de totaalprijs van uw tuin, de prijs van een tuinarchitect en uw op maat uitgewerkte offerte voor tuinontwerp bepalen:

1) de deskundigheid en ervaring van uw tuinarchitect en
2) uw eigen materiaalkeuze.

Een gemiddelde offerte voor tuinontwerp en de uitvoering van a tot z zit meestal rond:

  • kleine tuinen (10 m x 10 m): 15.000 – 20.000 €
  • middelgrote tuinen: 30.000 – 45.000 €
  • grote tuinen: 50.000 – 85.000 €

Dit zijn natuurlijk gemiddelde richtprijzen en de totaalprijs kan altijd afwijken afhankelijk van uw keuzes en uitgangspunten. Maar het hele proces bevat heel wat stappen, zoals bijvoorbeeld het testen van de bodem door middel van een bodemmonster, het aanvragen van mogelijke vergunningen,… Maar dat moet, zodat u nog jaren met een gerust gevoel van uw tuin kan genieten. Lees verder om te ontdekken wat je offerte voor tuinontwerp en de prijs van een tuinarchitect nog meer kan beïnvloeden.

offerte tuinontwerp - prijs tuinarchitect

Offerte tuinontwerp: het kennismakingsgesprek

Dat gesprek vindt plaats bij u thuis en idealiter in uw tuin. Zoals eerder vermeld, wordt de prijs van een tuinarchitect onder ander beïnvloed door de materiaalkeuze. En die maakt u in deze stap. Maar uw wensen staan wel altijd centraal, dus denk gerust groots, toekomstgericht, futuristisch, minimalistisch, kindvriendelijk of gewoon heel zomers en levendig. Foto’s, al dan niet digitaal, helpen de tuinarchitect uw stijl te begrijpen. De prijs van een tuinarchitect kan variëren afhankelijk van de grootte en de complexiteit van je project.

Meestal wordt deze stap bevestigd met een handtekening op een de door ons uitgebrachte offerte van het tuinontwerp. Zo krijgt de tuinarchitect groen licht om aan het voorontwerp te beginnen.

Het eerste ontwerp

Het pad naar het verwezenlijken van jouw perfecte tuin begint met het eerste ontwerp, gepresenteerd tijdens jouw tweede ontmoeting met de tuinarchitect. Dit initiële ontwerp dient als een blauwdruk, een ruwe schets van hoe jouw toekomstige tuin eruit zal zien. Het weerspiegelt de belangrijkste elementen van jouw tuin, van beplanting tot tuinmeubilair, bestrating, waterpartijen en verlichting.

Maar dit eerste ontwerp is niet definitief en is ontworpen om flexibiliteit en aanpassing mogelijk te maken. Deze fase presenteert ook een gouden kans voor jou om verdere veranderingen te vragen op basis van jouw voorkeuren. Misschien wil je andere bomen, verlang je naar een donkerder getinte steen of vind je dat er te veel verlichting is. In ieder geval staat jouw tuinarchitect klaar om te helpen, te adviseren en vooral, om eventuele veranderingen aan te brengen.

Definitief ontwerp (inclusief offerte tuinontwerp)

Na het verwerken van alle aanpassingen en feedback, komt de tuinarchitect met een definitief ontwerp. Dit is waar het eerste ruwe design tot leven komt. Meticuleus ingekleurd en tot in detail uitgewerkt, geeft dit ontwerp jou een realistisch beeld van hoe jouw toekomstige tuin eruit zal zien.

Aan dit definitieve plan is ook een prijsopgave gekoppeld voor het tuinontwerp. Hierin zijn de kosten van de tuinarchitect en eventuele andere kosten opgenomen, zodat je een overzichtelijke schatting krijgt van hoeveel jouw tuinproject naar verwachting zal kosten.

Afhankelijk van de omvang en complexiteit van jouw project, kan het definitieve ontwerp worden gepresenteerd in 2D of 3D. Kleinere projecten zijn doorgaans geschikt voor 2D-ontwerpen die een bovenaanzicht bieden op de indeling en structuur van de tuin. Grotere tuinprojecten of projecten met meerdere niveaus, aan de andere kant, kunnen baat hebben bij een 3D-ontwerp. Dit kan helpen bij het visualiseren van de diepte, hoogte en de verhoudingen in jouw toekomstige tuin.

Bij kleinere projecten gebruikt men een 2D-ontwerp, terwijl grotere tuinwerken een 3D-schets krijgen.

De start van het project

Hét moment, waar u op hebt gewacht: de realisatie van uw tuinproject. Alles is gemeten en gehandtekend, de materialen komen aan bij u thuis en de werken kunnen eindelijk beginnen. U wordt uiteraard goed op de hoogte gehouden en krijgt altijd de kans om contact op te nemen indien er zich toch enkele probleempjes voordoen. Maar daar hoopt natuurlijk niemand op. Check ook zeker onze tips bij het aanvragen van een offerte voor tuinontwerp.

Nog eventjes en u kan weer volop in de frisse buitenlucht vertoeven.

Uw offerte voor een tuinontwerp vraagt u aan bij Wim Beliën

Wim Beliën is het groene idee van zaakvoerder en tuinontwerper Wim, die in 2006 zijn kleine eenmanszaak lanceert. Zijn persoonlijke aanpak, zin voor tuinaanleg met creativiteit, inzicht en stielkennis, vormen zijn bedrijfje om tot een trouwe speler op de Belgische tuinwerkenmarkt. Die aandacht werd in 2018 zelfs bekroond, toen ‘De Vlaamse Tuinaannemer‘, een prijs die al meer dan 20 jaar lang duurzame tuinen en het beroep van tuinaannemer promoot, Tuinwerken Wim Beliën de bronzen prijs gaf in de categorie 250-1.000 m².